BIM Consultancy en Advies

Wat zijn de Dutch Revit Standards?


De Dutch Revit Standards (DRS) zijn een initiatief van de Nederlandse Revit Gebruikers Groep en ontwikkeld door MdR Advies. Met de Dutch Revit Standards wil de RevitGG een standaard neerzetten die op een aantal punten het gebruik van Revit in Nederland moet verbeteren:

1. Een uniforme werkmethodiek waar alle resellers van Revit op aansluiten. Dit betekent dat u niet langer problemen ondervindt als u samenwerkt met een partij die toevallig de software bij een andere reseller koopt. Het doel is alle werkmethodieken op data-niveau aan te laten sluiten. Op dit moment is Cad&Company (www.cadcompany.nl) als eerste reseller gestart met een volledige implementatie van de DRS in de eigen werkmethodiek. Ook ALFA Development is met de Pragma Addon voor Revit bezig met de implementatie van de DRS. Met de overige resellers in Nederland en België vinden momenteel gesprekken plaats om te komen tot een planning waarbinnen de DRS kan worden ingevoerd.

2. Voor leveranciers van content, zoals toeleverende bedrijven in de bouw maar ook de resellers, geldt dat zij hun Revit Families af kunnen stemmen op de DRS.. Hiermee zorgt de DRS ervoor dat alle Revit Families die u van uw leverancier krijgt direct bruikbaar zijn in uw project. BouwConnect is als één van de grootste contentleveranciers van Nederland al begonnen met de implementatie en er zijn momenteel gesprekken gaande met diverse toeleveranciers die de DRS willen adopteren!
Voor de leverancier is dit voordelig omdat ook hier geldt dat er nog maar één bibliotheek gemaakt hoeft te worden, waar men vervolgens de hele markt mee kan bedienen. Niet langer hoeft men voor alle verschillende werkmethodieken aparte content te (laten) bouwen. Als de bibliotheek is opgezet conform de DRS dan kan straks iedereen hier gebruik van maken.

 

Daarnaast hebben de Dutch Revit Standards nog een unieke eigenschap: als eerste en tot nu toe enige werkmethodiek voor Revit is het gebruik van IFC volledig geïntegreerd. Voor de DRS is uitgebreid studie gedaan naar de mogelijkheden van een goede implementatie. De werking van IFC met Revit is gedocumenteerd, problemen die de leden ondervinden zijn onderzocht en grotendeels verholpen.
Één van de meest gehoorde klachten was de onmogelijkheid om bij een IFC export op eenvoudige en gestructureerde wijze IFC Parameters te vullen. Dit heeft de Revit GG opgelost door op de Open Source IFC Exporter van Autodesk een aanvulling te schrijven die het mappen van Revit parameters naar IFC parameters mogelijk maakt. Deze aanvulling is door Autodesk ook opgenomen in de officiële exporter en gelijktijdig met de DRS gelanceerd.

 

Het beste van alles: De Dutch Revit Standards zijn volkomen gratis en te downloaden via: Revit GG.
De Autodesk Open Source IFC Exporter kunt u hier downloaden.